Mesanede Kitle Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
22 Temmuz 2024

Mesanede Kitle Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mesanede Kitle Ameliyatı

Mesanede oluşan kitlelerin tedavisi genellikle ameliyat gerektirir. Çünkü bu tür kitleler kendi kendine tedavi edilebilen basit hastalıklar değildir. Mesane, idrar kesesi olarak da adlandırılır ve idrarın toplandığı yerdir. Burada toplanan idrar, idrar yolları aracılığıyla dışarı atılır. Mesane esnek ve dayanıklıdır. Ancak, mesane kisti ciddi bir sorun olabilir ve kadınlarda daha yaygındır.

Mesanede Kitle Neden Olur?

  • Mesanede oluşan iltihaplanmaların yayılması ve tedavi edilmemesi,
  • Alkol, sigara gibi zararlı maddelerin idrar yoluyla atıldığı kısımların mesaneye zarar vermesi,
  • Kimyasal içerikli gıdalar ve zararlı gazlara, sıvılara maruz kalma,
  • Anilin boyalar.

Mesanede Kitle Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Öncelikle, mesanedeki sorunun tespiti için tanı ve teşhisin konulması gerekmektedir. Hastanın belirli şikayetlerle hastaneye başvurması ile tedavi süreci başlar. Hekim, gerekli gördüğü idrar tahlillerini yaparak kanser hücrelerinin olup olmadığını kontrol eder. Aynı zamanda ultrason ve röntgen gibi görüntüleme yöntemleri de kullanabilir. Bu sayede, mesanede kitle olup olmadığı ve kitlenin boyutu tespit edilir.

Eğer basit düzeyde bir kist söz konusu ise, mesaneye ilaç yerleştirilerek kitlenin yok edilmesi sağlanabilir. Ancak cerrahi bir operasyon gerektiren bir durum varsa, hasta ameliyata alınır. Ameliyat sırasında hasta narkoz altında olacağı için hiçbir şey hissetmez. Ameliyat esnasında mesane dışarı çıkarılarak kist alınır ve mesane temizlenerek yerine yerleştirilir. Hekimin kararına göre, mesane tamamı dışarı çıkarılmadan da operasyon gerçekleştirilebilir.

Ameliyattan sonra, hasta bir süre yeme-içme konusunda sınırlı olabilir ve sadece çay ve kahve alımı istenebilir. Katı gıda tüketimi, hekimin ve hastanın iyileşme durumuna göre belirlenir. Hasta, hastanede 1-7 gün arasında kalabilir ve ardından dinlenmesi gerekir. Ağır kaldırmaması, kendini zorlamaması ve çok yorulmaması önemlidir. Hekim uygun görürse, radyoterapi uygulaması da yapılabilir. Bu yöntem, ameliyata göre daha kolay ve daha az risklidir. Ancak, geniş çaplara ulaşmış ve yayılmış olan kitleler için mutlaka ameliyat gereklidir ve bazı hekimler bu yönteme başvurmadan doğrudan ameliyata alabilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Mesane Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Mesane Kanseri Bitkisel Tedavisi

Mesane Kanseri Bitkisel Tedavisi

Güncel

Mesane Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mesane Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası