Mesane Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
22 Temmuz 2024

Mesane Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mesane Kanseri Ameliyatı

Mesane kanseri ameliyatı, idrar kesesinde habis tümör bulunan ve diğer tedavi yöntemleri ile iyileştirilemeyen hastaların tedavisi için yapılan bir cerrahi işlemdir. Mesane içinde kanserli hücre ya da tümör oluşumu varsa, bu durum bir üroloji hekimi tarafından öncelikle tespit edilmelidir. Mesane kanseri, ultrasonografi ve CA21 testleri yapılarak tespit edilebilir. Kanser varlığı tespit edildikten sonra tedavi için farklı yöntemler uygulanabilir. Kanserli hücrelerin veya tümörün yoğunluğuna ve tipine göre tedavi şekline karar verilir. Bu tedavi yöntemleri bazen ilaçlı radyoterapi ya da kemoterapi veya ameliyat ardından kemoterapi şeklinde olabilir.

Mesane Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mesane kanseri teşhisi konmuş hastalara, hekim kararı ile mesane kanseri ameliyatı yapılabilir. Bu operasyon geçmiş yıllarda açık ameliyat şeklinde yapılırken, son yıllarda kapalı TUR Tm (Transuretral Resection Tm) şeklinde gerçekleştirilmektedir. Hasta operasyon için karar verilen günde veya bir gece öncesinde hastaneye yatış yapmalıdır. Hasta aç karnına olmalı ve operasyon öncesi gerekli tetkikler tamamlanmalıdır. Hastanın tansiyon ve nabız kontrolü sağlandıktan sonra, operasyon genel anestezi altında ya da spinal (belden aşağı) anestezi altında yapılır. Kapalı TUR Tm ameliyatında beden içi açılmaz; idrar deliğinden laparoskopik bir cihaz yardımıyla girilir ve mesane içinde bulunan tümör temizlenir. Bu yöntemle hastanın hem iyileşme süreci hızlanır hem de operasyon sonrası oluşabilecek enfeksiyon ve komplikasyon riskleri en aza indirilmiş olur.

Bazen mesane kanseri çok ileri boyutlarda olabilir ve tüm mesanenin alınması gerekebilir. Böyle durumlarda hastaya ince bağırsaktan yeni bir mesane yapılır ve bir süre mesane torbası kullanıldıktan sonra hasta neredeyse eski haline dönebilir.

Mesane Kanseri Ameliyatı Sonrası Bakım Nasıl Yapılır?

Mesane kanseri ameliyatı olmuş hastalar, başarılı bir operasyon geçirmiş iseler çoğunlukla kısa sürede normal hayatlarına dönebilirler. Bazı durumlarda ameliyat sonrası da kanda veya lenf dokusunda kanser hücre varlığı tespit edilebilir. Böyle durumlarda ameliyat sonrası kemoterapi yapmak şarttır. Kanserli dokuya rastlanmasa bile ameliyat sonrası enfeksiyonu önlemek için, antibiyotik tedavisi uygulamak faydalıdır. Hastaların ameliyat sonrası özellikle kişisel hijyene dikkat etmesi ve bu direnç yoksunluğu döneminde enfeksiyonla mücadele etmemesi önemlidir.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat sonrası bakım, hastaların hızlı ve sağlıklı bir şekilde iyileşmelerine yardımcı olur. İşte dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar:

  • Bol su tüketmek, mesanenin temizlenmesine yardımcı olur.
  • Doktorun belirttiği ilaçları düzenli olarak kullanmak.
  • Yaraların hijyenine dikkat etmek ve pansumanları aksatmamak.
  • Ağır egzersizlerden kaçınmak ve doktorun önerdiği fiziksel aktiviteleri yapmak.
  • İlk birkaç hafta cinsel ilişkiden kaçınmak.
  • Herhangi bir olağan dışı belirti görüldüğünde hemen doktorunuza başvurmak.

Sonuç

Mesane kanseri ameliyatı, kanserin ilerlemesini durdurmak ve hastanın yaşam kalitesini artırmak için önemli bir tedavi yöntemidir. Ameliyat ve sonrası süreçte hastaların doktor önerilerine dikkat etmesi ve kişisel hijyenlerine özen göstermesi, iyileşme sürecini olumlu yönde etkiler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mesane Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Belirtileri ve Tedavisi

Popüler İçerikler

Mesane Kapasitesi

Mesane Kapasitesi

Haber Bülteni

Güncel

Mesane Egzersizi Nasıl Yapılır?

Mesane Egzersizi Nasıl Yapılır?

Güncel

Mesanede İdrar Kalmasının Nedenleri?

Mesanede İdrar Kalmasının Nedenleri?