Mesane Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Mesane Belirtileri ve Tedavisi

Mesane, idrar depolamaktan sorumlu bir organdır. Böbrekler, kandaki atılması gereken suyu ve maddeleri ayıklayarak günde 1,5-2 litreye yakın idrar oluşturur. Bu idrar, böbreklerden mesaneye "üreter" adı verilen iki dar tüp aracılığıyla taşınır. Mesane, yaklaşık 400 cc idrar depolayabilir ve bu hacmin yarısına yaklaşıldığında idrar yapma isteği ortaya çıkar. Mesane, kapasitesinin çok üzerinde idrarı gerilerek depolayabilir, ancak bu durum ağrıya neden olur. İdrar yapma olayı, sfinkter adı verilen ve mesane tabanında dairesel olarak yerleşen adale tarafından kontrol edilir. Sfinkter, normalde idrar akımını durduran ve idrar kaçmasını engelleyen bir yapıdır. Sfinkter, balonun ucundaki bağa benzer ve genelde kapalıdır, böylece idrar kaçırma engellenir. Mesanedeki idrar, vücut dışına "üretra" adı verilen küçük bir tüple atılır. Üretra, erkekte penis içinde seyreder ve ucundan açılır, kadında ise daha kısadır ve vajinanın yukarısına açılır.

Mesanede Oluşabilecek Sorunlar

Üriner Enfeksiyonlar

Sağlıklı bir mesanenin içi sterildir ve bakteri barındırmaz. Ancak bağırsaklarda, deride, anüs ve vajina bölgesinde bakteriler bulunur. Bu bakteriler bazen bu bölgelerden üriner sisteme geçerek, yukarıya doğru ilerleyip mesaneye ulaşabilirler. Normalde mesane, bu bakterilerden kendini koruyabilir ve idrar yoluyla atabilir. Ancak bu bakteriler mesanede kalır ve çoğalırsa enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon, mesane dokusunda kızarıklığa, şişmeye ve ağrıya yol açar. Bu tip enfeksiyonlarda mesane dolu olmadan dolu gibi hissedilir, sık idrar çıkma isteği, tuvalete yetişememe ve idrar kaçırma durumları görülebilir. Genellikle halsizlik de görülür. Bunun yanında ateş ve titreme varsa, enfeksiyonun böbreklere ulaştığı düşünülmelidir ve acil müdahale gerektirir. Bu tip böbrek enfeksiyonu, böbreği tahrip edebilir ve enfeksiyon kana yayılırsa hayati tehlike oluşturabilir. Üriner enfeksiyonlar, genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir.

İnterstisyel Sistit

İnterstisyel sistit, mesane bölgesinde ağrılı olup, sistit benzeri bulgularla ortaya çıkar. Ancak burada hiçbir bakterinin rolü yoktur. Gerçekte sebebi bilinmemektedir. İnterstisyel sistit, kadınlarda erkeklerden 10 kat daha fazla görülür. İnterstisyel sistitin başlangıcında ciddi inflamasyon ağrıya yol açar. İnflamasyon ilerledikçe, mesane duvarının normal yapısı yerine nedbe dokusu alır ve mesane giderek küçülür. Üroloji uzmanına gidildiğinde, enfeksiyon ve diğer anormal durumlar yoksa, üroloji uzmanı sistoskop denilen özel bir teleskopla mesane içini görmek isteyecektir. Bu işlem genel anestezi ile yapılmaktadır. Bu hastalık, ağızdan alınan veya mesane içine verilen ilaçlarla tedavi edilebilir.

Hiperaktif Mesane

Hiperaktif mesane, istem dışı kasılmaların olduğu bir durumdur. Bu durumda kişi, idrar kaçırma ve acilen tuvalete gitme isteği duyar.

Mesanenin Sağlıklı Olması İçin Neler Yapılmalıdır?
  • İdrar tahlili içeren yıllık check-up yapılmalıdır.
  • İdrar yapma ile ilgili problem yaşanıyorsa ürolojiye başvurulmalıdır.
  • Sigara içilmemelidir. Sigara içenlerde mesane kanserine yakalanma riski daha yüksektir.
  • İdrar yaparken acele edilmemelidir, mesanenin tam boşalması beklenmelidir.
  • Günde en az 1,5 litre su içilmelidir.
  • Potansiyel olarak zararlı kimyasal maddelerden uzak durulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Burcu şahin

30 Mayıs 2024 Perşembe

Merhaba, kardeşimin mesanesinde 1 yıldır sürekli tümör oluşuyor, 3 kez ameliyat edildi, parçalartemiz çıktı ancak tekrarlamaya devam ediyor, birçok doktora gittik ancak hiçbiri sebebini bulamıyor. Sizin bir fikriniz var mı? (26 yaşında, sigara alkol ve kimyasala maruz kalma yok)

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Burcu ޞahin hanım,

Öncelikle kardeşiniz için çok geçmiş olsun. Bu tarz durumlar gerçekten zorlayıcı olabiliyor. Tümörlerin tekrarlaması bazen altta yatan diğer sağlık sorunlarına veya genetik yatkınlıklara bağlı olabilir. Ayrıca, bazı tümör tiplerinin tekrar etme olasılığı daha yüksektir. Belki de daha spesifik testler veya genetik taramalar yapılması gerekebilir. Ayrıca, başka bir uzmanlık alanından doktorların görüşünü almak da faydalı olabilir. Umarım en kısa zamanda bir çözüm bulunur ve kardeşiniz sağlığına kavuşur.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mesane Kanserinde Yaşam Süresi?

Mesane Kanserinde Yaşam Süresi?

Mesane Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Tüberkülozu Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Tüberkülozu Belirtileri ve Tedavisi

Yapay Mesane Belirtileri ve Tedavisi

Yapay Mesane Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Mesanede Kist Belirtileri ve Tedavisi

Mesanede Kist Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Kanseri Son Evre

Mesane Kanseri Son Evre

Mesanede Kitle Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mesanede Kitle Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Nörojen Mesane Belirtileri ve Tedavisi

Nörojen Mesane Belirtileri ve Tedavisi